BENGKEL PROTOKOL PEMANDUAN

dsc 2411 edit fill 256x265

GONG BADAK – Bengkel Protokol Pemanduan sempena Istiadat Pemasyhuran & Konvokesyen Kali ke-2 Universiti Sultan Zainal Abidin telah diadakan pada 12 Julai 2010 bertempat di Bilik Mesyuarat HEPA, Kampus Gong Badak.

Bengkel ini telah dihadiri oleh 15 pemandu universiti bagi memberikan gambaran jelas terhadap aspek protokol pemanduan terutama berkaitan majlis rasmi. Y.M Tun Ahmad Faisal bin Tun Abdul Razak, pegawai Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu (SUKT), telah sudi memberikan taklimat serta berkongsi pengalaman berkaitan peranan dan tanggungjawab pemandu dalam sesuatu majlis rasmi.

Beliau menyatakan kepentingan pemandu dalam menjayakan sesuatu penganjuran majlis rasmi. Pemandu telah diberikan pendedahan dalam pelbagai perkara berkaitan peranan dan tanggungjawab pemandu sebelum, semasa dan selepas majlis berlangsung. Penekanan terhadap etika, penampilan, ketepatan dan perkara-perkara berkaitan akan membantu pemandu dalam menjayakan majlis tersebut. Idea serta inisiatif sendiri juga perlu bagi seseorang pemandu dalam menjalankan tugas sekiranya terdapat permasalahan kecil berkaiatan tugas yang telah dipertanggungjawabkan semasa majlis berlangsung.

Pihak penganjur mengucapkan ribuan terima kasih kepada SUK Terengganu atas kesudian menerima undangan jemputan serta  peserta bengkel yang telah memberikan komitmen menghadiri Bengkel Protokol Pemanduan sempena Istiadat Pemasyhuran & Konvokesyen kali ini.